Jom Berubah

Jom Berubah

Saturday, October 8, 2011

Pakar Jerman: ‘Sangat tidak mungkin’ Anwar liwat Saiful


Oleh Shazwan Mustafa Kamal

October 07, 2011
Anwar (tengah) tiba di mahkamah untuk perbicaraan kes liwat beliau di Kuala Lumpur, 7 Oktober 2011. — Foto oleh Choo Choy May
KUALA LUMPUR, 7 Okt — Pakar bedah ortopedik memberitahu mahkamah hari ini bahawa “sangat tidak mungkin” Datuk Seri Anwar Ibrahim telah meliwat Mohd Saiful Bukhari Azlan ekoran faktor usia dan juga masalah artritis teruk dan kerosakan saraf yang dialami Ketua Pembangkang itu.
Dr Thomas Hoogland, yang mengendalikan pembedahan ke atas Anwar di Munich, Jerman pada 2004 semalam berkata, Anwar berhadapan dengan tiga masalah iaitu stenosis leher, artrisis dan kerosakan laluan saraf yang tidak membolehkan beliau terlibat dalam aktiviti-aktiviti yang kuat.
“Saya merasakan apabila kita mempertimbangkan perbuatan seks, ia sangat-sangat tidak mungkin... itu munasabah, berdasarkan pemeriksaan ke atas Anwar dan penemuan MRI, tidak mungkin bagi seorang lelaki yang pada usianya (untuk meliwat pengadu),” kata Dr Hoogland pada hari kedua keterangannya di Mahkamah Tinggi pagi ini.
Pakar itu berkata sudah pasti Anwar berhadapan dengan kesakitan yang teruk jika beliau mengadakan hubungan seks melibatkan posisi membongkok dan berlutut.
sumber: The Malaysian Insider

No comments:

Post a Comment